miercuri, 2 iulie 2014

Vulturul Plesuv American


Pentru ca se apropie data de 4 Iulie, zi foarte importanta pentru poporul american, astazi, vom vorbi despre vulturul plesuv. Se pare ca acum cateva sute de ani, cuvantul "bald", care astazi in engleza inseamna "chel", avea semnificatia de "cap alb", mai apoi ajungandu-se la semnificatia actuala, lucru ce a dus si la traducerea oarecum eronata in limba romana, avand in vedere ca vulturii sunt pasari cu un penaj bogat.

Vulturul plesuv este specific  Statelor Unite si este cunoscut ca pasarea nationala, simbolizand puterea natiunii. Daca apare cu o crenguta de maslin in gheara dreapta, simbolizeaza pacea.

Vulturul plesuv este considerat pasare nationala din 1782, cand a fost asezat pe Marele Sigiliu al Statelor Unite. Este intalnit in multe institutii guvernamentale, pe documente oficiale, devenind astfel cea mai faimoasa pasare din America. Vulturul apare, de asemenea, pe steagul presedintelui, dar si pe bancnotele de un dolar.

Vulturul cu cap alb a devenit emblema presedintelui si se afla in Biroul Oval de la Casa Alba, sub forma unui covor. Il putem vedea si pe emblema CIA (Central Intelligence Agency), dar si la unele companii aeriene
.
Vulturul plesuv a aparut pentru prima data ca simbol al Statelor Unite, pe o moneda de cupru din 1776. De atunci, a continuat sa apara pe spatele multor monede americane, de 50 si de 25 de centi. Timp de 6 ani, membri Congresului au avut o disputa legata de alegerea stemei nationale. Unul dintre oponenti a fost chiar Benjamin Franklin. Abia in 1789, vulturul a fost ales pentru a reprezenta noua natiune.


Astazi, vulturul plesuv este o specie protejata prin lege deoarece populatia de vulturi a scazut considerabil. Fermierii si pescari au ucis pasarile pentru ca se apropiau prea mult de animale si de plasele de pescuit. Multi au fost prinsi de braconieri, iar altii au fost ucisi de pesticide.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More