miercuri, 2 iulie 2014

Vulturul Plesuv American


Pentru ca se apropie data de 4 Iulie, zi foarte importanta pentru poporul american, astazi, vom vorbi despre vulturul plesuv. Se pare ca acum cateva sute de ani, cuvantul "bald", care astazi in engleza inseamna "chel", avea semnificatia de "cap alb", mai apoi ajungandu-se la semnificatia actuala, lucru ce a dus si la traducerea oarecum eronata in limba romana, avand in vedere ca vulturii sunt pasari cu un penaj bogat.

Vulturul plesuv este specific  Statelor Unite si este cunoscut ca pasarea nationala, simbolizand puterea natiunii. Daca apare cu o crenguta de maslin in gheara dreapta, simbolizeaza pacea.

Vulturul plesuv este considerat pasare nationala din 1782, cand a fost asezat pe Marele Sigiliu al Statelor Unite. Este intalnit in multe institutii guvernamentale, pe documente oficiale, devenind astfel cea mai faimoasa pasare din America. Vulturul apare, de asemenea, pe steagul presedintelui, dar si pe bancnotele de un dolar.

Vulturul cu cap alb a devenit emblema presedintelui si se afla in Biroul Oval de la Casa Alba, sub forma unui covor. Il putem vedea si pe emblema CIA (Central Intelligence Agency), dar si la unele companii aeriene
.
Vulturul plesuv a aparut pentru prima data ca simbol al Statelor Unite, pe o moneda de cupru din 1776. De atunci, a continuat sa apara pe spatele multor monede americane, de 50 si de 25 de centi. Timp de 6 ani, membri Congresului au avut o disputa legata de alegerea stemei nationale. Unul dintre oponenti a fost chiar Benjamin Franklin. Abia in 1789, vulturul a fost ales pentru a reprezenta noua natiune.


Astazi, vulturul plesuv este o specie protejata prin lege deoarece populatia de vulturi a scazut considerabil. Fermierii si pescari au ucis pasarile pentru ca se apropiau prea mult de animale si de plasele de pescuit. Multi au fost prinsi de braconieri, iar altii au fost ucisi de pesticide.

marți, 1 iulie 2014

Palatul Imperial din Tokyo

Probabil multi dintre voi stiau ca Japonia este condusa inca de un imparat. Ceea ce probabil nu stiati este faptul ca Palatul Imperial este deschis doar 2 zile pe an pentru public.

duminică, 29 iunie 2014

5 Lucruri despre Memorie si Creier

Html Image Memoria ne defineste. De la intamplarile din copilarie, pana la faptul ca ne amintim unde ne-am lasat cheile, memoria joaca un rol important in vietile noastre. Sunt multe lucruri nestiute despre memorie si despre creierul nostru, dar mai jos avem o lista cu 5 dintre aceste lucruri: 1. Capacitatea de stocare a memoriei pe termen scurt este limitata. Expertii cred ca poti pastra aproximativ sapte lucruri in memoria pe termen scurt timp de 20 sau 30 de secunde. Desigur, exista strategii si exercitii pentru dezvoltarea acestui tip de memorie. Un exemplu ar fi gruparea informatiilor aseamanatoare in grupuri specifice. 2. Testele ne ajuta sa tinem minte - Desi pare ca repetarea informatiei de nenumarate ori este calea cea mai buna de a memora, cercetatorii au descoperit ca testele sunt o metoda buna pentru dezvoltarea capacitatii de memorare. Un studiu a aratat ca studentii care au invatat si apoi au dat teste, au pastrat in memorie pentru o perioada mai lunga de timp, chiar si informatii care nu au aparut in intrebari. Pe de alta parte, studentii care nu au fost testati, isi aduceau aminte vag ce au citit. 3. Amnezia nu se manifesta ca in filme - De cate ori nu v-ati uitat la un film in care o persoana care s-a lovit la cap si-a pierdut memoria, ca apoi sa si-o recapete miraculos dupa o a doua lovitura? Trebuie sa stit ca exista doua tipuri de amnezie: anterograda si retrograda. Cea anterograda implica incapacitatea de a memora informatii din momentul respectiv, in timp ce amnezia retrograda implica incapacitatea de a-ti aminti lucruri din trecut. 4. Memoria pe termen lung "ia o pauza" in timpul somnului - Din aceasta cauza se intampla sa visezi un lucru pe care l-ai vazut si din aceeasi cauza nu iti mai amintesti visul, imediat ce te-ai trezit. Desi visam de cateva ori pe noapte, aceste vise nu sunt pastrate in memoria pe termen lung. 5. Televizorul poate afecta creierul - E adevarat ca e tentant sa te asezi in fata televizorului dupa o zi de munca, dar nu ar trebui sa va uitati mai mult de 2 ore. Un studiu a aratat ca pentru fiecare ora in plus pe care un om o petrece in fata televizorului, riscul de a face Alzheimer la batranete, creste cu 1.3%. Asadar, ganditi, exersati, testati-va memoria! Html Image

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More